Laagste prijs en direct uit voorraad leverbaar

De geschiedenis van het WTW systeem

Written by Jaap on oktober 10, 2018 in Blog

Warmte Terugwin Systemen. Voor ons heel normaal, maar hoe ging dat vroeger?

In de loop van de jaren zijn we anders gaan bouwen. We dachten dat we het steeds beter deden, omdat we onze woningen meer isoleerden. Door de verbeterde isolatie zijn onze woningen ook steeds meer luchtdicht geworden.

In de jaren ’70 kwam men er echter achter dat de betere isolatie ook een keerzijde heeft. Als er namelijk geen frisse lucht het huis binnen kan komen omdat de woning luchtdicht is geworden, wordt de luchtkwaliteit in huis ook steeds slechter. En dat is slecht voor onze gezondheid en gevoel van welbevinden.

Mechanische ventilatie

Om dit probleem te verhelpen werd in het toenmalige bouwbesluit geëist dat er mechanische ventilatie in woningen wordt ingebouwd. Deze ventilatie bestaat uit mechanische afzuiging van oude lucht in combinatie met natuurlijke luchttoevoer van verse lucht.

Het leek een mooie oplossing: goed geïsoleerde huizen waar dankzij een goede ventilatie toch een goede luchtkwaliteit was. Toch viel ook dit nog tegen, want de frisse lucht die binnen kwam was koud en zorgde ervoor dat je weer meer energie nodig had om het huis te verwarmen. Dus ook al was het de bedoeling dat de warmte in het huis beter binnen bleef, door het ventileren ging er toch nog veel warmte verloren. Niet handig, vooral omdat ook de energie steeds duurder werd.

Warmte Terugwin Systeem

Tijd dus voor een nieuwe oplossing. Deze oplossing kwam door de ontdekking dat je de oude warme lucht die je kwijt wilt eerst nog kunt gebruiken om de verse, koude toevoerlucht voor te verwarmen. Op deze manier wordt de energie veel effectiever gebruikt: de verse lucht komt al opgewarmd je huis binnen, waardoor er minder energie nodig is om je huis te verwarmen terwijl je toch een gezond leefklimaat creëert met een continue aanvoer van verse lucht.

Het systeem dat deze technieken mogelijk maakt noemen we WarmteTerugwin Systeem. Deze systemen geven dus de volgende voordelen:

 • minder energieverlies
  • minder tochtklachten
  • gezonder leefklimaat

Ondertussen zijn er een aantal merken op de markt die deze systemen verkopen. De belangrijkste merken zijn:

 • Itho Daalderop
 • Zehnder Storkair
 • Brink
 • Bergschenhoekgroep
 • Nedair
 • Agpo Ferroli

 

Welk merk WTW systeem heb jij in je huis? Reageer in de comments (of via de poll)!