Laagste prijs en direct uit voorraad leverbaar

Het belang van het regelmatig vervangen van je WTW-filters

Geschreven door Hendrik Jan op oktober 10, 2018 in Blog

Er is een discussie gaande over het nut en onnut van het regelmatig vervangen van WTW-filters. De een zegt dat het nuttig is, de ander zegt dat het niet uitmaakt. Wat is waar? In dit artikel leggen we je het belang van regelmatig vervangen eerlijk uit.

Ons eigen ademhalingssysteem

Een WTW-systeem werkt eigenlijk net zoals ons eigen ademhalingssysteem: De lucht die wij inademen bevat vuildeeltjes. Wanneer wij door onze neus ademen wordt de lucht gezuiverd door de filters in onze neus, waardoor de vuildeeltjes niet in onze longen terechtkomen.

Een fantastische bescherming voor je ademhalingssysteem dat over het algemeen merkbaar goed werkt. Want heb jij dat ook wel eens gehad dat wanneer je bijvoorbeeld veel gaten geboord hebt in de muur dat er veel stof in je neus zat? Dan mag je blij zijn dat al dat stof niet in je longen terecht komt. Anderzijds is het zo dat soms de filters in je neus wat verstopt raken, waardoor het ademhalen wat bemoeilijkt wordt. Je neus schoonmaken helpt dan om de ademhaling weer beter te laten verlopen.

In feite werkt je WTW-systeem op dezelfde manier. De filters vangen de grootste stofdeeltjes, zodat die het buizensysteem niet vervuilen en de lucht onbelemmerd door je huis kan stromen.

Kenmerken vervuilde filters

De filters raken echter op den duur verzadigd door de vuildeeltjes, waardoor het systeem minder efficiënt gaat werken. Enkele gevolgen van (sterk) vervuilde filters zijn:

  • Meer energieverlies van de ventilatoren omdat de vervuilde filters meer weerstand geven in het systeem
  • Het systeem gaat automatisch op een hoger toerental draaien, wat een hinderlijk lawaai geeft in de woning.
  • Je energierekening gaat omhoog omdat het systeem harder moet werken om de klus te klaren.

Gevolg van niet tijdig vervangen van vervuilde WTW-filters

Wanneer je de filters niet op tijd vervangt, zul je vaker dan normaal de luchtkanalen door je hele huis moeten reinigen. Normaal hoeft dit slechts één keer in de acht jaar.

Voordelen van tijdig vervangen van de WTW-filters

  1. Je houdt je energiekosten laag omdat je systeem optimaal kan werken
  2. Het WTW-systeem maakt minder geluid
  3. Je bespaart op kosten omdat je minder vaak de luchtkanalen in je woning schoon hoeft te maken.
  4. Je hebt continue een optimale luchtkwaliteit in je huis.

Al met al goede redenen om je WTW-filters regelmatig te vervangen!