Laagste prijs en direct uit voorraad leverbaar

De zin en onzin van het uitzuigen en schoonmaken van WTW filters

Written by Jaap on december 20, 2018 in Blog

Op veel fora en blogs wordt geadviseerd om de filters minder vaak te vervangen en ze in plaats daarvan uit te zuigen of met een sopje schoon te spoelen. Op andere sites wordt dit afgedaan als nonsens. Maar wat is nu eigenlijk ècht de zin en onzin van het uitzuigen en schoonmaken van WTW filters? Wij vertellen je hier het eerlijke verhaal.

Zoals we al in het artikel ‘Het belang van het regelmatig vervangen van je WTW-filters’ hebben verteld, vangen de filters in het apparaat een groot deel van het vuil uit de buitenlucht op. Zonder filters zou dit vuil terechtkomen in de warmtewisselaar van je WTW-apparaat en dat zou een negatieve uitwerking hebben op het functioneren daarvan. Het goed filteren van de inkomende lucht door de filters is dus van groot belang voor een blijvend goede werking van je WTW-apparaat.

Iedereen die al eens filters heeft vervangen weet dat de filters na ongeveer een half jaar volgelopen met stof- en vuildeeltjes. Kijk maar eens naar onderstaande foto: De onderstaande filters zijn ongeveer een half jaar in gebruik geweest in een veelvoorkomende STORK WTW-unit.

Het vuil in de filters zorgt ervoor dat de luchtdoorlatendheid minder wordt, waardoor de unit harder moet werken om voldoende te ventileren. Dit kost meer energie/ stroom.

Vervuilde filters van STORK

Voor- en achterkant van vervuilde STORK filters

Wat zeggen de WTW fabrikanten?

Een rondje langs de diverse fabrikanten leert ons dat de meeste fabrikanten het reinigen van de WTW filters wel aanraden. Daarnaast adviseren alle fabrikanten om – naast het reinigen – de filters in ieder geval 2x per jaar te vervangen. Het reinigen moet wel voorzichtig gebeuren, zodat de vezelstructuur intact blijft. Dat kan gedaan worden door de filters voorzichtig uit te zuigen met een stofzuiger, of met een handwassopje van max. 30 graden.

Aanbevelingen van de WTW-fabrikanten van alle door ons verkochte filters

Zehnder, AGPO Ferroli en Bergschenhoek hebben alle 3 een type filter dat uitstekend te reinigen is. Deze kun je met stofzuiger en met handwas gereinigen zonder dat er direct sprake is van een vermindering van de filterefficiency. Na een half jaar neemt de efficiency van het filter af, dus dan zul je hem alsnog moeten vervangen. Lees hier de Zehnder instructies voor filters reinigen / vervangen.

De HRU ECO 3 RF van ITHO heeft twee filters, een voor elke luchtstroom. Beide filters zijn zo in de ventilatie-unit geplaatst dat ze de wisselaar beschermen tegen vervuiling. Het is daarom van groot belang dat de filters regelmatig worden schoongemaakt en uiteindelijk vervangen. Lees hier de ITHO instructies voor filters reinigen / vervangen.

 Zowel Brink als NEDair geven aan dat het voor een optimale werking van je WTW-unit noodzakelijk is om de filters regelmatig schoon te maken. Als je in een nieuw opgeleverd huis woont, raadt Brink aan dit vaker te doen. Bij voorkeur eens per twee weken tot eens per maand. Daarna volstaat het om de filters eens per drie maanden schoon te maken. In het installatievoorschrift van je ventilatietoestel staan de reinigingsinstructies. Deze kun je ook vinden ook op hun website, zoals van Brink: www.brinkclimatesystems.nl.

Brink adviseert om de filters minimaal één keer per jaar te vervangen en wanneer je mensen in huis hebt wonen met luchtwegaandoeningen raden ze aan om dit vaker te doen. In het installatievoorschrift dat bij je toestel is geleverd staat hoe je de filters kunt vervangen. Lees hier de instructies: Brink instructie voor filters reinigen / vervangen.

Conclusie:

De meeste fabrikanten raden aan om de filters tussentijds te reinigen door middel van uitzuigen of een handwasje. Dit verlengt NIET de levensduur van je filter, want die moet je toch zeker 2 keer per jaar vervangen. Het helpt je WTW-unit wèl om beter te blijven functioneren. En dat is natuurlijk ook wel wat waard!

Leave Comment